"Blijven we vechten tegen de bierkaai" zijn de woorden van Geert Wellens

29/10/2016

"Blijven we vechten tegen de bierkaai" Geert Wellens doet zijn verhaal waarin hij mensen probeert wakker te schudden en zo mensen doet inzien dat er nog heel veel werk is in het damesveldrijden in België.

 

BLIJVEN WE VECHTEN TEGEN DE BIERKAAI?

 

“Vechten tegen de bierkaai”, zoals ze zeggen… Maar deze keer wil ik toch eens mijn hart leegmaken. En spreken in de naam van alle mensen die er zeker en vast ook zo over denken maar gewoon niets durven zeggen. Ook vooral de rensters die niets durven zeggen tegenover de wielerbond, en de rensters die aan de top staan houden ook stilletjes hun mond, terwijl ze wetend dat ik gelijk heb. Maar topsport is nu eenmaal een egoïstische sport! Toppers moeten echter ook eens hun gedacht zeggen. Durven vertellen hoe de jeugdwerking in België werkt tegenover die van onze buurlanden. Maar néén, dit doen ze enkel achter een hoekje of in hun binnenste, maar durven ze niet aan de grote klok hangen! 

 

Ik heb nog nooit een verhaal geschreven en zal dat ook niet veel meer doen. Maar de afgelopen EK-selectie bij de dames tart elke verbeelding. Zowel bij de Elites als bij de U23. De heer Rudy De Bie zegt dan in een artikel op de website www.veldritkrant.be dat "hij niet wil selecteren om te selecteren", maar wat is dat nu voor een uitleg! Dit is verre van een motivatie voor meiden die ook alle dagen trainen en ervoor leven en er alles voor doen. Bij de elite-dames zijn er twee meisjes die in de top 50 van de UCI-ranking staan, maar niet geselecteerd worden… moesten ze nu slecht presteren en het echt niet verdienen, dan begrijp ik dit volledig! Maar als ze van de vijf crossen 4x top 5 en top 10 rijden tegen de TOP dan zie ik niet in waar ze dan maar “selecteren om te selecteren”. 

 

Mooi om dit te horen "dat ze maar meedoen om de hoop te vergroten". Ook bij de U23 categorie is er inderdaad één renster die er bovenuit steekt en nu eigenlijk niet anders kan dan een medaille halen! Deze druk legt de wielerbond haar ook op! De rest selecteren ze niet want ze gaan er toch maar voor een 15de of 20ste plaats rijden. Wel? Is dat dan zo erg? Geef toch als veldritland het voorbeeld aan de jeugd van 15-16 jaar nu al, dat ze binnen enkele jaren ook kans maken om eens in het blauwe shirt van de nationale selectie te rijden! Hier zit dan ook de motivatie een pak anders! 

 

Ook vertelde onze bondscoach Rudy De Bie dat het best wel pover is bij de dames. Volledig mee akkoord! Maar doe er dan iets aan! Ga niet over één nacht ijs en maak er een meerjarenplan van. Ze steken toch wel ettelijke jaren tijd in de piste en ze plukken hier ook stilaan de vruchten van. Dit kan evenzeer in de cyclocross. Iedereen vergelijkt het met onze buurlanden! En terecht! Daar zijn ze er wel mee bezig zoals het hoort. Geef de dames jeugd, elites een eigen bondscoach, als er dan meiden zijn die in een team zitten waar ze hun eigen weg moeten zoeken. kunnen ze nog steeds terugvallen op raad van een nationale coach. Laat de wielerbond de meiden motiveren met 1 a 2x een kleine stage in België te organiseren, geef opnieuw een nationale training op woensdag in bepaalde streken van het land zoals vroeger. En geef de meiden de kans in een WB in eigen land zoals Koksijde om een B-ploeg te selecteren en in een nationale trui te laten starten. 

 

Laat zien dat je deze categorie kan motiveren naar de toekomst toe! Er zijn talenten op komst die nu tien jaar zijn en beetje ouder! Er zit wel degelijk talent in België, maar laat die meisjes zich ontwikkelen als veldrijder als ze dit willen en laat ze niet aan hun lot over! Ouders zitten met vraagtekens omdat ze niet weten waar ze moeten zijn, hoe en wat. Niemand in België trekt er zich wat van aan. En zo kiezen ze als snel voor een andere sport en dat mag, want ze doen aan sport en dat is het belangrijkste. Maar de meeste laten alles links liggen en kiezen voor het uitgangsleven. 

 

Ze gaan er ook geen spijt van hebben want -ook al zijn de bij de beste 5 van België-, ze pakken toch maar alleen de echte toppers mee. Typisch de Belgische mentaliteit volgens mij. Veldrijden zit dus helemaal niet in de lift! Of toch niet bij onze jeugd dat opkijkt naar Sanne Cant, Ellen Van Loy en etc. Mensen geloven de kranten en als daar instaat dat dames evenveel prijzengeld krijgen als de heren, dan zit veldrijden in de lift! Vind ik vreemd als kleine ploegen bij de dames moeten vechten om elk jaar een paar euro’s bij elkaar te krijgen om een jeugdteam op poten te zetten! Want jeugd komt niet op TV, dus commercieel niet goed genoeg om geld in te steken. Dan ben je verplicht om iets betere rensters in een jeugdteam te steken en elke week aanwezig te zijn op de grote crossen om de visibiliteit zo groot mogelijk te maken omdat de sponsors dit ook verwachten. Maar dan vergeet je wel die enkele meisjes  die s ’morgens moeten deelnemen bij de jongens nieuwelingen! Antwoord hierop is “dames nieuwelingen zijn geen UCI-categorie en mogen dus niet starten bij de Elites”! 

 

Dit is toch verschrikkelijk voor die meisjes? Waarom kan dit dan wel in Nederland? Neem nu Gieten, daar starten de jeugdrensters bij de dames 30sec of 1 minuut achter de elites. Als ze met meer dan 10-15 rensters zijn. Er zijn aparte podiums ! In België gewoon niets. Geen podium, geen aandacht, gewoon 5€ betalen, 300 km in de nwage zitten en om 6u 's morgens naar de cross vertrekken om door de jongens letterlijk op een paaltje geduwd te worden, de cross in hun leeftijdscategorie eigenlijk winnen, maar zelfs niet eens vermeld worden als ze als eerste over de streep fietsen. Na de aankomst: vestje aan en wachten op een podium dat er niet komt. Maar zelfs dat komt geen kat vertellen. Douchen en naar huis. Motivatie onder 0 geen kat dat proficiat zegt, want niemand weet dat je gewonnen hebt. Kortom: ze maken ons belachelijk! Hoe kan je in godsnaam nog de motivatie vinden om elke dag na het school 2u op die fiets te kruipen in de winter. Of tussen de regenbuien door de motivatie te zoeken? Ik zou dan idd niet kiezen voor veldrijden. Dus het wordt tijd dat ze er iets aan gaan doen! Voor het te laat is!

 

Ik ben geen schrijver en zal dit ook nooit worden En typen is niet zo gemakkelijk om het uit te leggen. Ik heb trouwens nog veel ideeën en nog veel op de lever. En ik wil zeker de Wielerbond niet afbreken, maar laten inzien dat er dringend aan gewerkt moet worden. Vooral in zulk beloofde land als België op cyclocross vlak! AUB doe iets aan de opkomende jeugd en maak er werk van een heel jaar door. Ook in de zomer! Enkel zo zullen er nog meiden in de voetsporen van Sanne Cant willen treden!

» Terug naar overzicht